5 Haziran 2015 Cuma

Gölge Yükseliyor-Robert Jordan



Herkese merhaba. :) Sınavların bitmesi ile rahatlamış bir şekilde karşınızdayım. Bayağı ara vermek durumunda kaldım ama malum sınavlardan kitap okuyamıyordum. Sınavların bitişiyle de hemen kitaplara saldırdım. Zaman Çarkı serisine daha fazla ara vermek istemediğimden dördüncü kitaba başladım. Bir haftadır bu kitabı okuyorum. Kitap 1000 küsur sayfa ve bir hafta kısa gibi gözükebilir lakin öyle değil. Çok daha kısa sürede bitirebilirdim ama bazı karakterler beni deli ettiğinden kitabı okuyamadım. Artık bu seri hakkında düşüncelerime güvenemez oldum. Her sayfa fikrim değişiyor. Kitabı okumayı zorlaştıran karakterler Egwene ve Nynaeve. Ya cidden bu karakterlerden kitabın son sayfalarına kadar nefret ettim. Hemen şunu belirteyim size, bu kitap hakkında spoiler vermeyeceğim ama serinin önceki kitapları hakkında spoiler verebilirim. İşte bu iki karakter Aes Sedai olduktan sonra çok havalandı. Herkesi ezmeye çalışıyorlar ve ben bundan nefret ediyorum. Ölseler üzülmem cidden. İşte böyle düşünürken son sayfada bir şey oluyor Nynaeve ile gurur duyuyorum. Galiba Aes Sedailerin genel huyu böyle. Ne kadar pis, bencil, havalı insan varsa Aes Sedai olarak almışlar. 
Önceki kitapta bölümlerin kısa olduğunu söylemiştim ama bu kitapta tekrar eski haline dönmüş. Yine o uzun, bitmez bölümler sizi bekliyor. Birde çeviri beni biraz rahatsız etti. Tek bana mı oldu bilmiyorum ama sanki cümlenin başıyla sonu arasında birlik yoktu. Başlarda inanılmaz rahatsız etse de zamanla alıştım. 
Seride en hoşuma giden şey ise Aieller. Benim hayatım boyunca bu kadar sevdiğim bir topluluk olmadı. Aielleri biri üzünce ben üzülüyordum, küçümserlerse sinirden ölüyordum. Hiçbir Aielin kılına zarar gelmesin istiyorum. Gerçekten çok orjinal bir halk. Bu kitapta geçmişlerine dair çok fazla bilgide verildiğinden daha bir benimsedim. Tabi Rand'ın da Aiel olmasınında etkisi yok değil. 
Erkek karakterleri her zamanki gibi çok seviyorum. Keşke Mat'e daha fazla bölüm verilseydi kitapta. Öyle çok daha güzel olabilirdi. Perrin ve Faile çiftini de çok seviyorum. En sevdiğim kadın karakter Faile olabilir. Perrin'i güzel kontrol ediyor. Perrin çok saf zaten. Yani Rand'a ve Mat'e bakıyorum, sonra Perrin'e bakıyorum sanki hala çocuk gibi. Büyük düşünemiyor hala. Bunun haricinde iyi bir karakter. 
Kitap hakkındaki yorumum bu kadar. Bayağı yarım yamalak bir yorum oldu ama seri yorumlayamıyorum ben. Şimdi Dirilişe başlayacağım. Okuduğunuz için teşekkürler. :)

12 yorum:

  1. Umarım Diriliş'in doğru bir baskısı vardır elinde. Kısaltılmış olmasa güzel olur. Şahane bir seçim. Hayata baktığın yeri değiştirmek isteyebilirsin okuduktan sonra.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı Diriliş kitabından mı bahsediyoruz? Benim dediğim Stephen King'in Diriliş kitabı. :)

      Sil
    2. Yok aynısından bahsetmiyormuşuz :) Ben Tolstoy'un yazdığı Diriliş zannettim :)) Hatta çoğu kitap seçimimiz benzemiyor; ama aferin çocuğa bak Diriliş'i nasıl buluvermiş diyordum içimden :)))

      Sil
    3. O Diriliş'i de merak ediyorum aslında. Yorumunuzdan sonra hemen almaya karar verdim. :)

      Sil
    4. Çok sevindim:) Pişman olmayacaksın. Özel bir kitap. Gerçi benim övmeme de ihtiyacı yok bütün dünya sevmiş beğenmiş klasik olmuş :)

      Sil
    5. Haklısınız. :) Boşuna klasik olmamışlar. :)

      Sil
  2. Bu seriyi ben de çok merak ediyorum ama kitaplar çok pahalı :D Epub'ını bulursam öyle başlayacağım. Bu arada mime davetlisin :D

    http://kronikokur.blogspot.com.tr/2015/06/mim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Epub'ı vardı diye hatırlıyorum ama bilemedim.
      Hemen yapıyorum teşekkürler. :)

      Sil
  3. Thought you were going to chip in with Geniux some decisive insght at the end there, not leave it with ‘we leave it to you to decide'zqbxunvfdvw phentermine 37.5 mg mfixxfbI'm having a small issue I can't get my reader to pickup your rss feed, I'm using google reader by the way.What is the hardest thing in the . http://www.healthcaresups.com/geniux/

    YanıtlaSil
  4. marvellous opportunity to read from here. It really is very terrific and stuffed with a Brain R8 d time for me and my office colleagues to search your blog the equivalent of 3 times weekly to study the new guides you will have. And lastly, we are at all times contented considering the outstanding techniques served by you. http://vitafirmfacts.com/brain-r8/

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten başarılı bir site olmuş başarılarınızın devamını dilerim

    YanıtlaSil