14 Mart 2015 Cumartesi

Ritmatist-Brandon Sanderson



Herkese merhaba. :) En son yazımın üzerinden bir hafta geçmiş neredeyse. Bu arada kitaplar okudum ama kendimi kitapların dünyasında hissedemediğim için hiçbirinin yorumunu yapmadım. Kitapları beğenmeyince de bende bir soğuma halleri başladı. Bende bu kötü durumu yok etmek için en merak ettiğim yazar olan Brandon Sanderson'ın bazı kitaplarını sipariş ettim. Aslında tek merak ettiğim yazar Brandon Sanderson. Sanki bu kitaplarda bitince benim okuma hayatım bitecekmiş gibi hissediyorum. Kitaplarım gelincede kendi kafamdan bir sıralama yaptım. Benim böylede kötü bir huyum var. Adamın hiçbir kitabını okumamışım ama kafamdan şu kitabı daha iyidir diyorum. Bu sıralamayla da en sona Ritmatist'i koydum. Daha fazla uzatmıyorum ve kitap hakkındaki yorumuma geçiyorum.

Joel kitabımızın baş karakteri. Her zaman Ritmatist olmak istemiş bir kişi. Olamayınca da bu olaylara olan ilgisi sönmemiş tabi. Hep bir araştırma içinde Joel. Dersleri izliyor, kitaplar okuyor. Ritmatistlerin özellikleri de çizgilere hayat verebiliyorlar. Tebeşirlerle çizdikleri işaretlerle bazı şeyler gerçekleştirebiliyorlar. Canavarlar çiziyorlar ve canlanıyor. Ancak bu canavarlar iki boyutlu olarak kalıyor. Gördüğünüz gibi ilginç bir konusu var. Başta biraz saçma gelse de ilerleyen bölümlerde yapılan açıklamalarla daha iyi benimseyebiliyorsunuz. Şuana kadar çok fazla fantastik eser okumadım ama okuduklarım içerisinde keşke o dünyada yaşasaydım demediğim bir kitap olmadı. Hangimiz Hogwarts'da okumak istemedik ki? Hangimiz Lannister zulmüne son vermek istemedi peki? Bu dünyaların hepsinde yaşamak istedim ama hiçbirinde Ritmatist'te ki gibi ben bu işi başarırım demedim. Bu dünya tam bana göre. Tehlikeli ama öyle Buz ve Ateşin Şarkısı'nda ki gibi aşırı bir tehlike yok. Olay biraz stratejiyle alakalı. O yüzden çok sevdim ben bu kitabı. Harry Potter lafı geçmişken kitabın benzerlikleriyle alakalı konuşmak istiyorum. Bazı yerlerde kitabın Harry Potter'a benzediğini okumuştum ama ben pek benzetemedim. Nalizar karakteri biraz Snape'e benziyor ve bu kadar. Konudan çok uzaklaştım ve hemen dönüyorum. Joel'in okulunda hem Ritmatistler yetişiyor hem de normal insanlar. Bir gün bu okulda yaşayan biri kaçırılıyor ve olaylar gelişiyor. Kitap cidden çok akıcı. Evde tadilat olmasaydı bir günde bitirebilirdim. Böyle aşırı akıcı, olaylı  kitaplarda sağlam bir temel olmazdı genellikle ama Ritmatist'te böyle bir sorun yok. Tek eksiği biraz betimleme eksikliği bence. Mekanlar, kişiler, şekiller daha ayrıntılı anlatılabilirdi.

Kitaba başlamadan önce kitabın çocuk kitabı olarak geçtiğini gördüm. Alakası yok diyebilirim. Başlarda tebeşirlerle çizilen şekiller falan bana da çocuk kitabı görüntüsü yansıtsa da ilerledikçe bu kanı yok oldu. Kahramanların yaşı küçük olduğu için böyle bir şey demiş olabilirler.

Kitapta en hoşuma giden şey ise her bölümün başında geçen şekiller. Savunmalar ya da yaratıklar hakkında bilgi veriyor bu şekiller. Ders kitabı gibi düşünebilirsiniz. Bu kısa bilgiler o dünyayı daha iyi kavramanıza yardımcı oluyor. Çoğu savunma şeklini de ezberledim, belki lazım olur. :) Kısacası bu kitabı hepinize öneririm. Harika bir seri, gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler. İyi günler. :)

3 yorum:

  1. Benimde cidden merak ettiğim bir yazar ama yazı bekliyorum başlamak için kitaplarına

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zamana kadar yeni kitapları da çıkar, rahat rahat okursunuz.

      Sil
  2. Merhaba! Ritmatist kitabınının serisi var mı?

    YanıtlaSil