30 Ocak 2015 Cuma

Tepki-Stephen King



 Stephen King'in bir kitabını daha geride bırakmış bulunuyorum. Son bir aydır sürekli King okumama rağmen bir kere bile pişman olmadım. Belki Bay Mercedes'i biraz beğenmemiş olabilirim ama King'e hayran kalarak serüvenime devam ediyorum. Bay Mercedes'i de beğenmememin sebebi polisiyeyi pek sevmemem. Klasik polisiye artık hoşuma gitmiyor. Neyse onu geçelim ve Tepki'ye yoğunlaşalım. 

 Andy ve Vicky üniversite okuyan iki genç. Her üniversitelinin rastladığı bir şey başlarına geliyor. O iğrenç para sıkıntısı. Şuan neden daha fazla kitap alamıyorum? Çünkü para sıkıntım var. İşte bu iki gençte para sıkıntısına düşünce bir deneyde gönüllü olmaya karar veriyorlar. 200 dolar karşılığında bir ilaç denemesinde gönüllü oluyorlar ve başlarına gelmeyen kalmıyor. Buradan anlıyoruz ki öyle ''Gel canım bunların bir zararı yok, 200 dolar kazanacaksın'' diyen insanlardan hemen uzaklaşmamız gerekiyor. Belki Türkiye'de bu denemeler sonucu süper güçlere sahip olamazsınız ama ondan sonraki yaşamınıza tek böbrekle devam edebilirsiniz. Andy ve Vicky deney sonrasında ilişkilerini ilerletiyorlar ve evleniyorlar. Bunun sonucunda kapakta görünen tatlı(!) Charlie dünyaya geliyor. Kitapta kız çok tatlı ama kapakta çok çirkin ve korkunç göstermişler. Charlie'nin özelliği ise ateş çıkarabiliyor. Konu olarak inanılmaz ilgi çekici bir kitap. Zamanında bu tür şeyleri çok araştırmıştım. Kendiliğinden yanan insanlar falan her zaman çok ilgimi çekmiştir. 

29 Ocak 2015 Perşembe

Yeni Kitaplarım

 Herkese merhaba. :)  Yarım saat önce derin bir uykudayken annemin o güzel sesiyle uyandım. Yemek için çağırıyor diye pek umursamasamda ''Doğukan kalk kargon gelmiş'' sözüyle zıpkın gibi fırladım yerimden. Olayın sersemliğiyle kapıya yöneldim ama annem arkadan ''Kimliğini al'' diye bağırdı. Yahu adamlar kendi evlerine bu kadar gitmiyor diye düşünsem de kimliğimi alıp gittim. Adamla olan saçma muhabbetlerimizi anlatmadan direk konuya giriyorum.


25 Ocak 2015 Pazar

Zifiri Karanlık Yıldızsız Gece-Stephen King


''Bir insanı tümüyle tanımak mümkün mü?
  Bu bizim en sevdiğimiz kişi bile olsa...''

 Herkese merhaba.:) Tüm hızımla King okumaya devam ediyorum. Artık bırakacağım ya da bir tanecik daha okuyacağım demeyeceğim. Çünkü başka bir yazarın kitabına başlamak hiç içimden gelmiyor. Arada Dune'a başlayabilirim belki ama ondan sonra King'e devam edeceğim.

 Zifiri Karanlık Yıldızsız Gece dört tane uzun hikayeden oluşan bir kitap. 1922, Koca Şoför, Adil Uzatma, İyi Bir Evlilik adlı dört hikayeden oluşuyor. Hepside birbirinden güzel hikayeler.

 1922 kitabın ilk hikayesi. Kahramanımız Wilfred her insanın içinde başka birinin, bir yabancının olduğunu düşünüyor. Karısı Arlette'ye babasından bir arazi kalıyor. Arlette bu arsayı satıp şehre taşınmak istiyor ama Wilfred  buna karşı çıkıyor. İşte tam bu olaylar meydana gelirken Wilfred'in içindeki yabancı ortaya çıkıyor. Karısını bu işten vazgeçirmek için bazı yöntemlere başvuruyor Wilfred. Bu yöntemler sonucu hayatı hiçbir zaman eskisi gibi olmuyor. Dört hikayeden en çok geren hikaye bu. Okurken tüyleriniz diken diken oluyor. King'in bu hikayeyi roman şeklinde yazmasını isterdim. Ciddi anlamda çok iyi bir temeli var hikayenin. Niyeyse bu hikayeyi okurken Uğultulu Tepeler aklıma geldi. Belki konu olarak çok farklı olabilirler ama hikayenin sonundaki duygusallık beni o günlere götürdü.

18 Ocak 2015 Pazar

Bay Mercedes-Stephen King

 

Stephen King'in polisiye denemesi kitabını az önce bitirdim. Hislerim tazeyken hemen yazmak istiyorum. O çok sevdiğim gerilim yazarı King polisiye yazmış, ben almaz mıyım dedim ve hemen aldım. Ne yazık ki olmamış. Polisiye yazmak istemişsin ama kitabın ikinci sınıf kitaplardan bir farkı yok. Olaylar tahmin edilebilir, karakterler klasik, gelişen olaylar klasik... Bu kitapta yazılanlarla yüz kitapta daha karşılaşabilirsiniz. Klasik bir emekli polis-suçlu çekişmesi var. Emekli polis Hodges üzerinde uğraştığı davayı çözemiyor, çözemeden de emekli oluyor. Olayın sanlısıyla tekrar karşı karşıya gelmesiyle suçlunun peşine düşüyor. Konuyu basit seçebilirsin ama sen basit yazmazsın King. Helede bu kadar itici karakterler yaratmazsın. Brady haricinde hepsi samimiyetsiz, beceriksiz, sorunlu ve ahmak tiplerdi. Sen diğer polisiye yazarlarına uymamalıydın. Buradan sonrası spoiler.  Kitap boyunca ters köşe bekledim. O son sayfalarda beni görmeliydin King. Çocuk gibi sevinçliydim, yerimde duramıyordum. O  bombayı patlatacağını biliyordum. Çünkü sen King'sin. O hissi bize yaşatacaktın ama sen ne yaptın. Gidip o sorunlu insana olaya çözdürdün. Bomba patlamadı, herkes mutlu mesut evine döndü. O polis eskisi zafer(!) kazandı. Spoiler bitti. 

Bu kitap hakkında daha fazla yazmak istemiyorum. Sadece unutmak istiyorum. Benim için büyük bir hayal kırıklığı oldu. İyi günler.

13 Ocak 2015 Salı

Duma Adası-Stephen King


 Herkese merhaba. Sadist'i bitirdikten sonra King okumaya biraz ara vermeyi düşünmüştüm. Okumadığım bütün tek tek çıkardım ve elemeye başladım. Kendi kendime ''Bak bu çok güzel kesin oku'' desem de hiçbirini okumak içimden gelmedi. ''Pöff King oku sanki ne olacak'' dedim ve Duma Adası'na başladım. İlk 100 sayfasını okumam çok uzun sürdü. Çünkü finallerim vardı. Cuma günü finallerim bitti ve iki günlük dinlenmenin ardından tekrar okumaya başladım.

 Edgar Freemantle inşaat alanında bir kaza geçirir ve hayatı alt üst olur. Kaza sonucu oluşan sakatlıklar ve ailesiyle yaşadığı sorunlar Edgar'ı kazadan sağ kurtulduğunu pişman eder. Bu sorunlardan kurtulmak içinde coğrafi bir değişikliğe yönelir. İşte bu değişim Edgar'ın yeni hayatını şekillendiriyor. Duma Adası'nda Büyük Pembe adını verdiği bir eve yerleşiyor. İşte Edgar'ın hikayesi böyle başlıyor.

4 Ocak 2015 Pazar

Sadist-Stephen King


Bu aralar okuduğum üçüncü King kitabıyla aranızdayım. Medyum'un Stephen King'in en kitabı olduğunu düşünüyordum. Kitabı bitirince karar verdim ki King'in en iyi kitabı Sadist. Medyum'u okumaya okumaya başlamadan önce Sadist'e başlamaya karar vermiştim. Nedensizce Sadist'i bırakıp Medyum'a başlamıştım. İyi ki o gün okumaktan vazgeçmişim. Çünkü King, Medyum'un sonuyla ilgili spoiler vermiş kitapta. O yüzden Medyum'u okumadan önce Sadist'e başlamazsanız iyi olur.